Neulakko Rotating Header Image

Neulakosta ja Elinasta

Neulakko on sivusto keskiajan kädentaidoista, erityisesti tekstiileistä. Kirjoitan keskiajan vaatetuksesta ja sen tekemisestä nykyaikana. Muita aiheita ovat keskiaikaharrastus yleensä – museokäynnit, tutkimukset, kirjat ja keskiaikatapahtumat.

Ompelen huppua linnassa / Sewing a hood by the window

Kaikista kiinnostunein olen 1300-luvusta Pohjoismaissa. Tekemäni vaatteet ovat 1300-luvun mallien mukaisia, useimmiten vuosisadan viimeiseltä neljännekseltä.

Neulakosta löytyy blogin lisäksi ohjeita keskiaikavaatteiden tekemiseen ja pukeutumiseen liittyviä kirjoituksia. Lisäksi sivustolla on linkkejä, kirjavinkkejä sekä ottamiani valokuvia museoista ja muista kiinnostavista paikoista.

Suomenkielisyys on tärkeä syy sivuston olemassaololle. Verkko on pullollaan keskiaikavaatesivuja, mutta suomeksi niitä oli melko vähän vielä Neulakon perustamisvuonna (2007). Keväällä 2009 aloitin blogittamisen suomen lisäksi englanniksi, koska sivustolla kävi merkillisen paljon ulkomaisiakin lukijoita.

Neulakko ja neuloja

Neulakko ja neuloja

Sivusto on saanut nimensä neulakosta, eli neulojen säilytyskotelosta. Se oli tärkeä osa keskiajan ompeluvälineistöä.  Neulakko saattoi olla tehty puusta, luusta, metallista tai vaikka nahasta. Englanniksi neulakko on needle case, ruotsiksi on nålhus. Vasemmalla on kuva itse tekemästäni nahkaisesta neulakosta. Se on tehty Lontoosta löydetyn keskiaikaisen nahkaneulakon mukaan.

Miksi ihmeessä?

Olen keskiaikaharrastaja ja historianelävoittäjä. Aloitin harrastamisen vuonna 1995. Keskiaikaharrastus saattaa kuulostaa ja näyttääkin vähän hassulta, mutta se on hurjan kivaa. Minulle se on ennen kaikkea tapa tehdä jotain “ihan muuta”, rentoutua ja toteuttaa luovaa puoltani.

Suomessa on useita keskiaikaa elävoittäviä tai muuten harrastavia yhdistyksiä, ja kesän keskiaikaimarkkinoilla pyöritään yhdessä seuraan katsomatta. Itse kuulun Suomen keskiaikaseuraan, Iloinen Joutsen – kollektiiviin, Hollolan keskiaikaseuraan ja Glossa ry:hyn. Jos historianelävoittäminen harrastuksena ei ole tuttua, lue aluksi nämä Wikipedia-artikkelit: Historian elävoittämisestä  ja  Keskiajan elävöittämisestä

Glimsi

Glimsissä kesällä 2008. Kuva: Niina

Olen kiinnostunut käsinompelusta ja muista vanhoista työtavoista sekä (tekstiili)arkeologiasta ja pukeutumisen historiasta. Rakastan historiaa – erityisen kiinnostunut olen siitä, millaista arkielämä oli ennen.

En ole historian tai käsityön ammattilainen, vaan itseoppinut harrastaja. Harrastuspiireissä olen saavuttanut kädentaidoissa mestarin arvon (OL).

Koulutukseltani olen valtiotieteiden maisteri ja työskentelen kiinnostavassa työssä viestinnän ja valtionhallinnon parissa. Kotonani asuu mies, poikamme  ja kaksi avuliasta cornish rex-kissaa.

Opetan keskiajan käsitöitä ja luennoin keskiajan pukeutumisesta. Opetan mm. vaatetuksen historiaa, keskiaikaista kaavoitusta, keskiaikaisia päähineitä, kangassukkien kaavoitusta, röyhelöhuntujen tekemistä, kirjontaa, käsinompelua ym. Jos haluat minut opettamaan, ota yhteyttä!

Minut tavoittaa osoitteesta neulakko@iki.fi. Keskustelua kannattaa kuitekin käydä myös blogikommenteissa tai vaikka Neulakon Facebook-sivulla.

 

 


Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>