Neulakosta

Neulakkoon blogi keskiajasta, keskiajan vaatetuksesta ja keskiaikaharrastuksesta. Kirjoitan käsityöprojekteistani, tapahtumista, museovierailuista ja tutkimuksista.

Ompelen huppua linnassa / Sewing a hood by the window

Neulakosta löytyy blogin lisäksi ohjeita keskiaikavaatteiden tekemiseen ja pukemiseen. Täältä löydät myös pukeutumiseen liittyviä kirjoituksia. Lisäksi sivustolla on linkkejä, kirjavinkkejä sekä ottamiani valokuvia museoista ja muista kiinnostavista paikoista.

Neulakko ja neuloja
Neulakko ja neuloja

Neulakko on saanut nimensä neulojen säilytyskotelolta, jossa keskiajan ompelijat säilyttivät tärkeitä neulojaan.  Keskiajalla neulakko saattoi olla tehty puusta, luusta, metallista tai vaikka nahasta. Vasemmalla on kuva tekemästäni nahkaisesta neulakosta. Se on tehty Lontoosta löydetyn keskiaikaisen nahkaneulakon mukaan.

Suomenkielisyys on tärkeä syy sivuston olemassaololle. Kun sivusto sai alkunsa vuonna 2007, suomenkielista tietoa keskiajan pukeutumisesta oli vielä aika vähän saatavilla verkossa. Keväällä 2009 aloitin blogin pitämisen myös englanniksi, koska sivustolla kävi paljon ulkomaisiakin lukijoita.

Neulakko valittiin vuonna 2013 ehdolle Helsingin Sanomien kuukausiliitteen paras blogi- kisassa. Vuonna 2014 Neulakko sijoittui kolmannelle sijalle Ylen Suomen paras historiablogi -kisassa.

Sivuston materiaalit on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen 3.0 Muokkaamaton -lisenssillä. Niitä saa käyttää vapaasti epäkaupallisiin tarkoituksiin, kunhan nimeää lähteen. Jos olet kiinnostunut muunlaisesta käytöstä, ota yhteyttä!

Elina

Olen keskiaikaharrastaja ja historianelävoittäjä. Aloitin harrastamisen vuonna 1995. Keskiaikaharrastus on minulle tapa tehdä jotain “ihan muuta”, toteuttaa luovaa puoltani sekä rakkauttani historiaan ja käsitöihin.

Kaikista kiinnostunein olen 1300-luvusta Pohjoismaissa. Tekemäni vaatteet ovat 1300-luvun mallien mukaisia, useimmiten vuosisadan viimeiseltä neljännekseltä. Olen kiinnostunut vanhoista työtavoista, (tekstiili)arkeologiasta  sekä pukeutumisen ja arjen historiasta. Pidän vaatteiden kaavoituksesta, ompelusta, viimeistelystä ja kirjonnasta. Erityinen kiinnostuksen kohteeni on viime vuosina ollut naisten päähineet (varsinkin röyhelöhunnut) ja kampaukset.

Suomessa on useita keskiaikaa elävoittäviä tai muuten harrastavia yhdistyksiä. Itse kulun Suomen keskiaikaseuraan, Iloinen Joutsen – kollektiiviin, Hollolan keskiaikaseuraan ja Glossa ry:hyn.

En ole historian tai käsityön ammattilainen, vaan itseoppinut harrastaja. Harrastuspiireissä olen saavuttanut kädentaidoissa mestarin arvon (OL).

Koulutukseltani olen valtiotieteiden maisteri ja työskentelen kiinnostavassa työssä viestinnän ja valtionhallinnon parissa. Kotonani asuu mies, poikamme ja kaksi avuliasta cornish rex-kissaa.

Opetan keskiajan käsitöitä ja luennoin keskiajan pukeutumisesta. Opetan mm. vaatetuksen historiaa, keskiaikaista kaavoitusta, keskiaikaisia päähineitä, kangassukkien kaavoitusta, röyhelöhuntujen tekemistä, kirjontaa, käsinompelua ym. Jos haluat minut opettamaan, ota yhteyttä!

Minut tavoittaa osoitteesta neulakko@iki.fi. Keskustelua kannattaa kuitekin käydä myös blogikommenteissa tai vaikka Neulakon Facebook-sivulla.

 

 

 


Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.